Kryddat av naturen

Kryddat av naturen

En magisk plats, som gjord för uppfödning av nötkreatur. En människa som förstår att ta till vara det. Fler och fler synergier fås, när natur, djur och människa lever i perfekt symbios. Det är då och där, som de allra bästa råvarorna uppkommer. En av dessa platser är Vintrosa i västra Närke. Här finns en av landets mest hängivna köttproducenter.

Kärringtand, kummin, cikoria och pimpinell. Det låter som rader ur en visa av Evert Taube men är namnet på de svenska örter som Torbjörn och Stefan Eriksson ger sina kossor, som en del av framställningen av det smakrika kött de producerar.

För drygt tjugo år sedan höll fågelsjön Tysslingen på att gro igen allt mer av vass och sly. Det som för några decennier sedan var öppna marker att skida, åka skridskor och leka på, var nu igenvuxet och otillgängligt. I samarbete med Världsnaturfonden satte därför bröderna fart med att anpassa sin gård till uppfödning av kor. Idag betar över 200 köttkor och kalvar vid strandängarna. Raserna är Aberdeen, Angus och Hereford – lätta engelska köttraser som trivs utmärkt i utomhusklimat. Tack vare att djuren håller landskapet öppet kring Tysslingen kan tiotusentals gäss, tranor och sångsvanar rasta här varje år när de byter breddgrader.

Torbjörn och Stefan producerar Naturbeteskött av kvigor, stutar och ungkor. Detta fås genom att djuren föds upp naturligt långsamt, vilket ger köttet en hög grad av insprängt fett. Resultatet blir ett marmorerat och smakrikt kött. Dessutom måste Naturbeteskött möras i minst två veckor innan det når konsumenten, vilket gör det extra mört.

Ett krav för att få kalla köttet Naturbeteskött är att djuren får vara ute hela betessäsongen och leva ett naturligt liv. De måste ha tillgång till naturbeten, marker som aldrig plöjs upp, stora, naturliga ytor där de kan beta gräs, löv, lav och örter. Kossorna får ha kvar sina kalvar i ett halvår, som därmed får en bättre hälsa och blir mindre infektionskänsliga. Under vintersäsongen ska djuren gå i stora stallar med lösdrift och möjlighet till utvistelse.

Att djuren går ute så pass mycket gör att du kan äta Naturbeteskött med gott klimatsamvete också. Markerna som de betar på binder så mycket koldioxid att klimatpåverkan sjunker med 40 procent jämfört med nötkött uppfött inomhus. Dessutom är produktionen helt ekologisk.

Hur djuren behandlas etiskt, är också nog så viktig för bröderna Eriksson. Inga enskilda djur skickas på slakt utan minst två och två så att de känner sig trygga. Dessutom ligger slakteriet bara femton minuter bort.

Det finns massor av anledningar att välja Naturbeteskött. Att sedan kvaliteten – i både smak och mörhet – är överlägsen, är en härlig bonus.

Text: Anna Henning Moberg